Rivstart på lydnadsträningen

2010-01-09

Rivstart på lydnadsträningen

8 stycken kom till lydnadsträningen med Kenneth Johansson (Hundkompetens i Helsingborg). En lämnade återbud för först så var vi 9 men tur var väl det för det var svinkallt hela dagen.

För att det inte skulle bli för kallt för hundar och förare delade vi upp oss i två grupper. Jag, Helene, Lotta och Ann var först på plats. Vi fick berätta lite om oss själva och våra hundar. Vad vi hade gjort tidigare och våra mål. Målen pratade vi inte om i början men Kenneth sa som avslutning på dagen att det var uppenbart vad det var.

Vi fick ta ut hundarna så att han fick se hur vi gick och hur kontakten mellan förare och hund fungerade eller jycken som han uttryckte det.

Nu var det dags att sätta in hundarna i bilarna för att ”torr gå”. Vänstersvängar, högersvängar och helt om gick som en dans, eller……….. hur var det med kontakten mellan hjärnkontoret och fötterna.

Sist men inte minst räta upp ryggen fram med bröstet och bli en ledare för din hund.  

   

In i stugan igen för att prata lite, ta en kopp värmande kaffe och en bit av Britt-Ingers superba kaka. Ut i kylan igen. Bell och jag var först ut. Vi fick visa hur vi gjorde inkallning med ställande och läggande det var ganska OK, några smärre påpekanden. Sedan blev det fjärrdirigering sitt-ligg-stå där vi förflyttades till agillity banas bord för att eliminera framåt flyttning för Bell. Därefter fick jag välja ett moment som jag ville träna på och eftersom jag inte tävlat i elitklassen tidigare så valde jag sändande till konen och sedan till rutan.

Nu  var det Lottas tur. Hon tränade ”hårbollen” som Ann kallar henne, kommer inte ihåg hur du stavar namnet Lotta så det får vara, hon är en portugisisk vallhund. Lite kontakt övningar tror jag bestämt det var, var själv och rastade mina hundar just då.

Sedan var det Helene och Wallander. Tips om hur hopp över hindret skulle fungera med mera fart och inkallning med ställandet hade Helene på sin tid med Kenneth.

Wallander som såg väldigt pigg ut efter lite jul vila kommer säkert att klara lydnadsklass II med glans. Hur man skall träna in inkallning med ställande  fick också detta ekipage sig en genomgång av.

Sist ut i första gruppen var Ann och Elliot. Läggande under gång ville Ann få hjälp med. Nu gick läggandet utan något större mankemang och resten av tiden ägnades åt kontaktövningar.

Vi åt en fantastiskt god kräftsoppa som Eva gjort och till den Helenes goda bröd smör och ost.

Sedan var det nästa grupps tur att berätta vad dom ville få ut av dagen och att ”torr gå”.  Eva med Kidd hade också läggande under gång och rutan bland annat.

Britt-Inger och Maya tränade på koncentrationen läggande under gång och varför inte lite inkallning med ställande. Det gör ju inget att man tränar på något som ligger lite längre fram i tiden bara man inte rör till det för hunden.

Ännu en ”katt bland hermelinerna” Britt-Ingers kompis Katharina med sin labbe körde apportering, fjärrdirigering på bordet samt budföring.

Till sist återstod Camilla och Enzo som inte tränat så mycket lydnad. Det var länge sedan Camilla var ute i hetluften och hon undrade hur apporteringen i klass I gick till. Linförighet och ingångar fick bli dagens sista övning.

Jag lärde mig en hel del, Kenneth förklarade så enkelt att det kändes lätt att träna in. Alltid roligt också att höra hur en domare ser på momenten, och på hur viktigt det är att vara noggrann speciellt ju högre upp man kommer, att inte slarva bort viktiga poäng.

Nu ser vi fram mot en rolig tävlingssäsong i lydnadsringen.            

Antal kommentarer: 3

2010-01-11 00:16:06 - Margareta

(flower)Tack Helene för bilderna och tack alla för att vi hade det så trevligt trots kylan:)och tack inte minst till Kenneth från Hundkompetens som hade tålamot med oss under hela dagen(star)

2010-01-12 19:00:20 - Eva Johnsson, E-postadressen är dold


Tack Margaretha för en trevlig lärorik dag, något varmare skulle ju inte skadat.
Kenneth TACK för allt du delade med dig jag fick många bra tränings tips.
Hälsningar Eva och Kidd

2010-01-13 14:13:19 - Katharina, E-postadressen är dold, figo.libells.se

Hej!
Tack för att vi fick vara med på denna lärorika dag, jätte trevligt trots kylan. Vet ej vem som lagade soppan, den var mumsig och tack för den.
Lycka till, till er alla fortsättningsvis med träning och tävling.
Hälsningar från Katharina & hermelinen bland katterna;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)