Camilla & Enzo på träningshelg

2011-05-29

Trevlig läsning författad av Camilla:

En av de roligaste sakerna man kan göra när man håller på med hund är att åka iväg med ett gäng hundvänner och träna. För mig och Enzo var det dags för detta den 20-22 maj när vi åkte med andra från Ängelholms Brukshundklubb till Solhaga utanför Markaryd för att ägna helgen åt träning inom det område vi valt. Allt som allt var vi 47 st inkl instruktörer som skulle sysselsätta oss med att träna lydnad, spår, sök eller IPO och det fanns även en ”prova-på-grupp”.

Efter vinterns bristande träning var både jag och Enzo ur form när det gällde lydnadsträningen och jag valde därför att anmäla mig till lydnadsgruppen. Tanken var att få inspiration och goda råd inför vår träning för att kunna starta i bruksgrenen lägre klass spår. I höstas klarade vi av appellklassen och fick vandringspriset för bästa appellklassekipage i Ängelholms Brukshundklubb det senaste verksamhetsåret, d v s 2010. Kul att få ta över det efter Martin Ehrlander med flattiken Kavu som tog det 2009. 

Vi var ett blandat gäng på 8 personer med hundar av 7 olika raser som under våra dagar tillsammans fick bra tips av våra tränare Magnus Svensson. Solhaga ligger härligt precis vid Lagan och vädret var på vår sida. Riktigt lyxigt var det att vi hade helpension och kunde sätta oss till dukade bord morgon och kväll. Till lunch fick vi med oss fullpackade lunchlådor med mat och dryck. Fullt fokus på hundträning alltså!

Efter middagen på fredagskvällen satte vi oss med Magnus och gick igenom vad vi ville träna på i helgen. Vi hade både ekipage som ville träna på moment ingående i lydnadsklasserna och ekipage som ville träna på moment ingående i brukslydnaden. Jag och Enzo tillhörde dem som ville slipa på brukslydnaden. Problem jag tog upp var att vi inte har något riktigt bra moment utan att allting är halvbra (eller halvdåligt…). En grund till det är att det fria följet inte fungerar som det ska. Dessutom ville jag bl a ha tips på hur jag skulle fortsätta med inträningen av momentet kryp.  

Träningspassen delades upp i förmiddags- och eftermiddagspass. Var och en fick 20 min/pass och utöver det tränade vi platsliggning gemensamt. Lydnadsplanen låg nedanför husen vi bodde i med Lagan bara en bit bort. Med en badtokig flat så innebar närheten till vatten visst störningsmoment…

På lördag fm började vi med att se på vårt framförgående som inte vill fungera på tävling. Magnus backade bandet och visade på hur jag kan lära om momentet för Enzo. Efter lite testande så började det arta sig så nu är det bara till att träna vidare. Därefter gick vi igenom kryp som vi håller på att lära in. Enzo kryper riktigt bra men momentet är inte klart. Så innan vi kan starta i lägre klass spår måste vi ha fått rätt på det momentet som är helt nytt för Enzo.

Efter lunchpausen tog vi oss an nya moment och jag fick uppleva två riktiga halleluja-moment.  Två gånger fick jag uppleva att Enzo tydligt valde mig framför något annat och att han visade att jag är nr 1 i hans värld J. Kändes bra att höra ”Titta, han älskar sin matte, så ska det se ut”!

Söndagmorgon var det dags igen för nya tag. Enzo hade fått bada lite i Lagan innan det var dags för oss att träna och var riktigt på tårna. Efter ett väl genomfört pass fick Enzo sin absolut bästa belöning, han fick bada!

På söndag em övergav vi lydnadsplanen och gick till den närbelägna skogen och testade på uppletande som ingår bruksklasserna fr o m högre klass. Hundarna uppskattade att få komma ut i skogen och arbeta lite friare. Det märktes tydligt vilken nytta man har av jaktträningen för Enzo brydde sig inte alls om att de andra hundarna fick arbeta utan väntade lugnt på sin tur.

Kom ihåg att tränar gör du för hundens skull, tävlar gör du för din egen skull. Det viktiga är att du har kul med din hund och det hade jag den här helgen :-)

Antal kommentarer: 2

2011-05-30 00:55:34 - Mia

Härlig läsning. Att ha kul är a och o - så klart man har det med en A-hund!

Vilket snyggt vandringspris - Grattis!

2011-05-30 09:17:44 - Margareta

Roligt att läsa om din träningshelg i Solhaga och GRATTIS(flower) till ditt vandringspris i appellklassen(star). Hoppas på fler härliga referat från dig och Enzo.:)
Saknar er och egentligen skulle jag behöva ta ett snack med Enzo, för det är ju vatten vi skall träna i, i Småland hos Birgitta. Hoppas att du får lika roligt med bruksträningen och dina vänner där och att din träning ger resultat på tävling vilket jag är övertygad om att det gör.
Stor kram Margareta(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)