Kennel Anthriscus

Margareta Westberg-Johnson
Källvägen 6
232 51 Åkarp

Tel: 040-464704
E-post: anthriscus@telia com
 

Vi bor sedan hösten 1986 i Åkarp precis mitt emellan Malmö och Lund (en mil åt vardera hållet).
När vi flyttade från Stockholm till Skåne gick en dröm i uppfyllelse, att kunna ha en egen hund. Ingen släkt och inga tidigare vänner och bekanta fanns i Skåne så uttrycket att det är genom barn och hundar man gör sina vänner stämmer gott.


Vår första hund köpte vi på kennel Mirax hos Ylva Åkerfeldt utanför Uppsala. Av valpförmedlingen fick vi veta att det då fanns tre kennlar som hade valpar; en långt uppe i norrland, en i Finland (detta var innan gränserna stängdes för rabiessmitta) och så en utanför Uppsala. Som förstagångsköpare blev valet inte svårt då man ofta köper en hund i närheten av där man bor. Stockholm var ju för oss en gång vår hemort. Det blev väl lite svårt ibland att träna apportering per telefon, men vi har aldrig ångrat vårt val av hund.


Molly, var en ganska liten tik som i första hand köptes som en familjehund då vi tycker om att vara ute och röra på oss i skog och mark. I vårt nya landskap har vi tack vare henne och sedermera också genom våra andra hundar fått se mer än vad mången skåning gjort. Nu lovade vi Ylva att gå kurser med henne först och främst valpkurs och någon apporteringskurs. Valpkurs blev det i Lund som sedan följdes upp med fler kurser. Några lydnadstävlingar var vi också ute på jag och Molly och ett LP fick vi, men som dom flesta flattar var Molly mer intresserad av apportering.
Med Molly väcktes vårt intresse för jakten och med en man som är utbildad till kock (fast han inte jobbar som det numera) så är det inte svårt att gissa sig till vad som bjuds till bords här hemma.


Molly blev mamma till två kullar. I den första kullen behöll vi en hanhund vid namn Yatzy, han var husses stora favorit och jaktkompis. I den andra kullen behöll vi två stycken hanar Victor och Blunder. Med Victor har jag startat på jaktprov 1:a NKL och på en lydnadstävling med ett förstapris som resultat men tyvärr drabbades Victor av ehrlichia (en fästingburen sjukdom) och utav den, fick han ont i sina leder. Ehrlichian gjorde att Victor blev känslig för värme, och den gjorde honom hängig. Jag vågade inte pressa honom eftersom jag inte visste vad som kunde hända. Men på höstar och vintrar då det var svalare trivdes han förträffligt och vem kan stoppa en apporteringsglad flat. Han var en duktig och tyst apportör och satsade alltid allt och lite till. På den mark vi själva har fungerade han också som "spaniel" då han som liten fick en del fullträffar och vet vad som kan finnas i det höga gräset och snåren.


Blunder är vår yngsta dotter Carolinas hund, tränad av henne och också startad på jaktprov. Jaktproven blev väl inte riktigt vad hon hade tänkt sig då åldersskillnaden mellan henne och dom övriga startanden var i lite största laget, hon var bara 13 år och vi övriga 40+ .  Blunder har annars axlat Yatsy:s uppgifter som jaktkompis till husse och fått jobba för brödfödan var och varannan helg under jaktsäsongen.


Snoopy - Skattkammarens Majestix född 1990 kom till familjen därför att jag också ville ha en hund att starta på jaktprov och jaga med. Snoopy var en lättsam och otroligt snäll hund honom lärde jag mig mycket av. Snoopy är min mesta allroundhund. Vi startade på jaktprov och tävlade i elitklass med ett andra pris som bästa resultat. Vi blev uppflyttade i elitklasslydnad, vi gick viltspår (ökl) och vi sprang runt i utställningsringen också (cert). Snoopy blev drygt 13 år gammal.


På Flatmästerskapet 1998 (vid Strömma Naturbruksgymnasium, i västras regi) var jag och Victor och tävlade, och då föll mina ögon på en tik som heter Grynet - Berena´s Magical Star. Efter kontakt med Tina och Peter Boltorp fick jag köpa en tikvalp som jag döpte till Jizza - Boltiltorps Nice Looking Lass. Jizza är en mjuk tyst och lyhörd medelstor tik. Från dryga året har hon varit med mig och Victor och apporterat änder och fasaner. Dom första gångerna bara som passiv men snart förstod jag att hon skulle klara pressen och hon är fortfarande lika tyst idag som hon var första gången. År 2003 startade vi för första gången på jaktprov i öppen-klassen i Halmstad och fick ett andra pris. Dirigeringen på land ville sig inte riktigt, men skam den som ger sig vi tränar vidare och hoppas på bättre resultat framöver.

Curry - Anthriscus Aberfeldy en tik som inte bor hemma hos mig utan hos Lotta Pettersson. Curry är född - 2002 tillsammans med 7 st syskon, (4 tikar och 4 hanar). Curry har redan hunnit vara med på några andjakter och har fungerat bra. Lotta tränar och tävlar också bruks och lydnad med Curry. Läs mer om Curry här.

Bell- Anthriscus Black Bellamy och Spot - Anthriscus Captain Blood är två härliga killar från Jizzas andra kull (födda i februari 2005). Vi tränar både jakt och lydnad. Läs mer om Bell & Spot här.

Mitt engagemang för rasen har gjort att jag även kommit att arbeta för Flattklubben Skånesektionen.
Första sejouren i styrelsen gjorde jag som novis och det gav mig många nyttiga erfarenheter som jag har haft nytta av långt senare. Andra gången några år senare var jag ordförande i fyra år och var med och arrangerade en officiell utställning 1997 på Herrevadskloster i norra Skåne och år 2000 var det dags för flatmästerskapet, också det på Herrevadskloster. Mitt engagemang i Skånesektionen gjorde att jag fått många vänner och hundbekanta och jag skulle önska att många fler gjorde så. Speciellt i dessa tider då det talas om att eventuellt lägga sektionen på is därför att det inte finns tillräckligt många som vill ställa upp och arbeta för sektionen. För mig var det ett fantastiskt sätt att bl. a träffa många träningskompisar.